Waar gaat De Sociale Bron heen, volgens Nancy Scheen.

Nancy Scheen is business controller en mede-eigenaar van De Sociale Bron.
Wij stelden vragen over het ondernemerschap en vroegen haar naar de toekomstplannen van De Sociale Bron.

Nancy, hoe is De Sociale Bron ontstaan?
I

k werd geprikkeld door de bezuinigingen in de zorg. De kranten staan er nog altijd vol van. Innovatie is nodig om de zorg goedkoper te maken, zo zwaar als nodig en zo licht als kan. Ik miste het ondernemerschap in de zorg. Het ondernemerschap stimuleert om de zorg efficiënter in te zetten. Ik wilde hier graag over sparren met een inhoudelijk specialist. Hella Hendriks van Heide Diagnostiek heeft mij voorgesteld aan Cecile Blansjaar. Cecile is orthopedagoog en autismespecialist en heeft de ambitie om een platform te creëren van waaruit ze haar visie op zorg kan delen. De klik was meteen goed. De ideeën spatten in het rond. We zijn een sterk team met eenduidige visie. Omdat wij heel verschillende achtergronden hebben vullen we elkaar goed aan. Na een goede brainstorm wisten we het zeker; Dit gaan we doen! 
Voorwaarde voor alle diensten: Laagdrempelig, betaalbaar, persoonlijk en hoge kwaliteit. Voorwaarde voor de onderneming: Vernieuwend en Sociaal.
Na een periode van ontwikkeling en voorbereiding staat er nu, in het veld van zorg en onderwijs, een mooi aanbod met diensten van een sociale onderneming.
De Sociale Bron gaat van start!

Wat is een sociale onderneming?

Een sociale onderneming is een onderneming waar de maatschappelijke missie voorop staat. Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de missie te bereiken. Het doel van een sociale onderneming is maatschappelijke waarde creëren. De Sociale Bron streeft naar een autisme vriendelijke samenleving. Andere kenmerken van een sociale onderneming:

 •  Fair naar iedereen
 • Is transparant
 • Bewust van haar ecologische voetafdruk

Om de ecologische voetafdruk van De Sociale Bron zo klein mogelijk te houden worden leveranciers en partners geselecteerd op ‘groen’. Zo wordt de website gehost door Greenhost (een sociale onderneming die een veel zuiniger hostingplatform heeft ontwikkeld dan vergelijkbare systemen). En is het kantoorpand dat wij gebruiken CO2 neutraal. Daarnaast streven wij naar een papiervrij kantoor. Het noodzakelijke drukwerk laten wij verzorgen door Springeruit (een sociale onderneming die voor de werkzaamheden rond het professionele drukproces gebruik maakt van de diensten van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking). Om meer maatschappelijke waarde te creëren dan wij met De Sociale Bron kunnen doen investeren wij in start-ups, projecten en initiatieven met een maatschappelijke missie. Ik ben een bedrijfseconoom met een hart voor sociaal ondernemerschap. Met het drijven van een sociale onderneming draag ik op mijn manier bij aan een duurzame wereld en een sociale samenleving. Dat geeft een goed gevoel en ik wil daar graag anderen mee inspireren.

In een maatschappij waar bij steeds meer mensen de diagnose autisme spectrum stoornis wordt vastgesteld, zet De Sociale Bron zich in voor lichte vormen van zorg en preventie van zware zorg.
Welke positie neemt De Sociale Bron in zorgland in?

De Sociale Bron is bovenal een kennisorganisatie die haar kennis inzet door het te delen via scholing en training, door advies te geven aan andere professionals en door de zorgvraag in beeld te brengen voor cliënten. In een maatschappij waar bij steeds meer mensen de diagnose autisme spectrum stoornis wordt vastgesteld zet De Sociale Bron zich in voor lichtere vormen van zorg en preventie van zware zorg. De sociale omgeving is de bron van steun. De Sociale Bron wil deze omgeving zo vriendelijk als mogelijk maken voor autisme. Door de omgeving bewust te maken van de beperkingen en kwaliteiten van autisme proberen wij zwaardere zorg te voorkomen. 

Om een voorbeeld van lichte zorg te geven omschrijven we eerst een zware vorm van zorg: een zware vorm van zorg zou zijn dat een volwassene met autisme een zwaar en duur behandeltraject moet doorlopen en vervolgens, om uitval te voorkomen, professionele begeleiding nodig heeft om zich staande te kunnen houden op de werkvloer. Wellicht is een lichte vorm van persoonlijke begeleiding in combinatie met een scholing of training van een team collega’s, over wat autisme is en hoe zij hier rekening mee kunnen houden, wel een veel betere, meer duurzame en dus goedkopere oplossing. Een team waarin de mensen begrip en respect voor elkaar hebben werkt efficiënt.
Een voorbeeld van preventie: Ouders die twijfelen of er ‘iets aan de hand’ is met hun kind maar waar de stap naar een zorginstelling nog een brug te ver is, hebben ook toegang tot advies en training bij De Sociale Bron. Door deze vorm van ondersteuning wordt de sociale omgeving van het kind versterkt. De ouders krijgen tips en adviezen om het gezin zo optimaal mogelijk te laten draaien. Dit kan de vraag naar zorg voorkomen of de benodigde zorg kan tijdig worden gesignaleerd.

De Sociale Bron levert verschillende diensten, wat is jouw rol daarin?

De Sociale Bron levert vier diensten; Online Trainingen, Trainingen op maat, Persoonlijk advies en Diagnostiek. Ik ben betrokken bij alles behalve de inhoud van de dienstverlening. Bij de online trainingen ligt de grootste taak voor mij ten aanzien van de diensten. Ik ben verantwoordlijk voor de toegang tot de website, de software voor de trainingen,  de helpdesk voor gebruikers, de administratie van de gebruikers en voor het vormgeven van de presentaties, films en quizzen. Bij de dienst Persoonlijk advies zorg ik dat het proces van de online agenda werkt en dat de klantregistratie op orde is. Bij de Trainingen op maat en Diagnostiek ondersteun ik Cecile bij de organisatie en verzorg ik de administratieve en financiele afhandeling.

Wat zou je willen dat de toekomst brengt voor De Sociale Bron?

Op dit moment is het specialisme van De Sociale Bron autisme. Voor de toekomst zou ik graag zien dat De Sociale Bron een gelijkwaardig dienstenaanbod heeft voor andere diagnoses die veel impact hebben op het dagelijks leven van mensen en hun omgeving. Daarnaast zou ik graag willen dat De Sociale Bron ook diensten biedt aan allochtone nederlanders die de Nederlandse taal (nog) niet beheersen.
Voor de nabije toekomst zou ik graag zien dat het onderwijs in Nederland de teams schoolt met behulp van onze trainingen. Zodat kinderen met autisme ook op school zo goed mogelijk begeleid kunnen worden. Dat werkgevers niet op zien tegen werknemers met autisme maar door onze trainingen de kwaliteiten van autisme inzetten en de beperkingen accepteren. Dat dienstverleners in de gezondheidszorg autisme vriendelijk werken omdat ze onze tips en adviezen in de praktijk inzetten. En dat zorgaanbieders die mensen met autisme begeleiden met ons samenwerken en diensten van De Sociale Bron in hun eigen zorgaanbod hebben geïntegreerd, om te kwaliteit van zorg voor mensen met autisme te verhogen en te waarborgen.
We zijn authentiek. We stonden ergens voor bij de start en staan daar in de toekomst nog steeds voor. Dus wat de toekomst ook brengt:
Voorwaarden voor alle diensten: Laagdrempelig, betaalbaar, persoonlijk en hoge kwaliteit. Voorwaarden voor de onderneming: Vernieuwend en Sociaal.

Laatste berichten
Showing 6 comments
 • Gauke Mosselaar
  Beantwoorden

  Mooi initiatief. Succes er mee.

 • Hella
  Beantwoorden

  Wauw, wat een prachtige site! Mooi vormgegeven, prima inhoud, smaakt naar meer!
  Heel veel succes met de verdere starten van jullie prachtige organisatie!

  Groet

  Hella Hendriks

 • Yvonne Bakker
  Beantwoorden

  Wat een goed initiatief. De site ziet er professioneel uit en met zulke ambitieuze dames zal de Bron zich verder ontwikkelen. Heel veel succes. Yvonne Bakker

 • Eva dundas
  Beantwoorden

  Wat een mooie site! Ik geloof echt dat hier vraag naar is. Ik wens jullie veel succes toe!

 • Jolanda Klomp
  Beantwoorden

  Wow, wat positief verrassend! Twee collega’s die vanuit verschillende disciplines met elkaar verder gaan: persoonlijk leiderschap pur sang. Mooie uitgangspunten en veel deskundigheid, een combinatie die succesvol gaat worden. Top dames!

 • Aad Pereboom
  Beantwoorden

  Van harte gefeliciteerd met jullie start-up. Gaaf om te zien hoe jullie passie en talent samenbrengen deze nieuwe dienstverlening. Zal vast naar ‘meer’ gaan smaken. Deze 1e versie van jullie website legt hiervoor een fraaie basis. Doorzetten!

Plaats een reactie