De zomer is aangebroken en de schoolvakanties komen weer in zicht. De vakantie voorpret kan beginnen. Toch is vakantie voorpret niet voor iedereen weggelegd…

Vakantie (stress!!)

Een vakantie kan ook veel stress geven. Voor ouders van kinderen met een beperking kan het vooruitzicht van 6 weken lang vrij zijn enorm veel obstakels met zich meebrengen.

Kinderen missen tijdens de 6 weken zomervakantie de structuur van een schoolweek. De schooldagen zijn vaak veel overzichtelijker dan de vakantiedagen. Kinderen weten precies hoe laat zij uit bed moeten komen en moeten ontbijten en dan start een gestructureerde dag op school. Na schooltijd is het dan tijd voor huiswerk of even spelen en dan start het ritueel van eten en naar bed gaan. Deze dagelijkse routine geeft een kind met een beperking houvast om de week door te komen.

Spreek daarom met uw kind of cliënt nieuwe routines af voor in de vakantie. Geef houvast aan de vakantiedagen door vaste tijden aan te geven op de dag voor vaste activiteiten als eten, slapen en douchen. Zorg dat deze vaste activiteiten hetzelfde verlopen als tijdens de schoolweek, zo blijven de rituelen herkenbaar.

Tip 1: De Vakantiekalender

Houd onze Facebook en website in de gaten voor het downloaden van een speciale vakantie kalender voor deze zomer. Met deze kalender kunt u uw kind/cliënt overzicht geven in de activiteiten die gepland staan deze zomer! Met deze vakantie kalender kunt u de loze tijd zinvol invullen. De kalender werkt hetzelfde als onze kalender tijdens de feestdagen.

Tip 2: De juiste vakantie bestemming

Vaak is het moeilijk om een geschikte vakantiebestemming te vinden voor mensen met een beperking. Er moeten niet te veel prikkels aanwezig zijn op de bestemming, het moet voldoen aan genoeg bewegingsruimte, er moeten aanpassingen aanwezig zijn voor als er sprake is van een lichamelijke beperking, het personeel moet om kunnen gaan met bijzonder gedrag en ga zo maar door. Op de Vakantiewijzer  ziet u welke bestemmingen in 2016 geschikt zijn om naar toe te gaan met iemand met een beperking. Aan alle beperkingen is gedacht!

Succes met de vakantie(stress)!

Team De Sociale Bron