De paasdagen komen er weer aan in Nederland, maar: wat vieren we nou eigenlijk met Pasen? En wat zijn tradities waar mensen met autisme mee te maken krijgen als Pasen gevierd wordt?

Wat vieren we met Pasen?

Pasen is een Christelijk feest, waarbij gevierd wordt dat Jezus opstond uit de dood. Jezus stierf op goede vrijdag en stond na 3 dagen op uit zijn dood: tijdens Pasen. Pasen wordt altijd de eerste zondag na de eerste volle maan gevierd, vandaar dat de datum van Pasen ook elk jaar verschillend is. Dit jaar wordt Pasen op 27 en 28 maart gevierd in Nederland. Pasen wordt tegenwoordig meer gezien als feest van de Lente, waarbij we allerlei nieuwe tradities hebben ingevoerd als het zoeken van paaseieren die verstopt zijn door de paashaas, het paasontbijt en de vele bezoekjes aan familie, de meubelboulevard of pretparken.

Paastradities

De paashaas hoort oorspronkelijk niet bij het paasfeest, hij is geïntroduceerd in Nederland vanuit Duitsland. In Duitsland wordt gezegd dat de paashaas de eieren legt en daarna verstopt voor de kinderen om te zoeken.

Oorspronkelijk hebben de (paas)eieren ook geen verband met het Christelijke paasfeest. Boeren dachten vroeger namelijk dat eieren zorgden voor een vruchtbare oogst als zij deze in de grond lieten zitten. Katholieken gebruikten de eieren om na een vastenperiode weer op de been te komen.
Het verven van eieren is wel een eeuwenoud ritueel in Nederland onder de gehele bevolking. Door het verven van de eieren werden ze mooier in aanzien en konden ze als cadeau worden gegeven met Pasen aan familie en vrienden.

Tegenwoordig verven we nog steeds paaseieren, maar meer omdat het een leuke activiteit is om te doen met kinderen en omdat het leuk staat op de paastafel tijdens het paasontbijt. Het paasontbijt is tegenwoordig vaak een start van de paasviering met het gezin, maar hoort niet bij het originele Christelijke paasfeest.

Autisme en pasen

Voor mensen met autisme is het moeilijk om te begrijpen waarom het opstaan van Jezus uit zijn dood gevierd wordt en daarnaast allerlei tradities zoals hierboven beschreven ingevoerd worden. Mensen met autisme zien hier vaak het nut niet van in en vinden het moeilijk om met alle sociale interactie tijdens deze tradities om te gaan. Belangrijk is om concrete antwoorden te geven op vragen van mensen met autisme over het nut van Pasen of de activiteiten die op de planning staan in het gezin. Geef antwoord op de vraag wat er gevierd wordt, waarom dit gevierd wordt en als aller belangrijkste: hoe jullie het vieren met de eigen rituelen binnen het gezin. Maak hierbij gebruik van een script voor de paasdagen voor iemand met autisme en voor een dagprogramma zodat degene met autisme weet wat er van hem/haar verwacht wordt en welke activiteiten er bij jullie thuis gedaan worden met Pasen. Voor inhoudelijke tips hoe dit aan te pakken, kunt u gebruik maken van de tips uit de scholing over de Sinterklaasviering. U kunt de tips over het uitpakken van de cadeautjes omzetten naar tips voor het zoeken van de paaseieren in huis en in de tuin. Geef hierbij bijvoorbeeld vooraf aan de persoon met autisme aan hoeveel eitjes er binnen en buiten verstopt liggen, welke kleur de eitjes hebben en of ze daarna opgegeten mogen worden of moeten worden bewaard voor een later moment. De tips bij de Sinterklaasviering van de Sociale Bron kunt u gemakkelijk ombuigen naar de paasviering en toepassen zowel bij u thuis als bij familie of bijvoorbeeld in een restaurant. De tips over de intocht van Sinterklaas zijn toe te passen als u een uitje onderneemt naar bijvoorbeeld een pretpark/meubelboulevard. Als u hulp nodig heeft met het ombuigen van de tips naar uw eigen situatie, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen via de website of de telefoon.

Wij wensen u een fijne paasviering toe.

Team de Sociale Bron.